• English
  • Español

Who may use the objective assessment method?

Consultation: 

Which taxpayers are eligible to use the objective assessment method?

Short response: 

Historical consultation based on the rules and DGT ruling cited below (2007).

Only taxpayers who meet all of the following requirements:

  1. Each activity they carry on must be included by the Minister for Economy and Finance in the Order implementing the objective assessment method.
  2. They must not exceed the limits established in that Order.
  3. They must not have waived application of the method.
  4. They must not have waived or be excluded from the simplified VAT scheme; they must not have waived the special VAT scheme for agriculture or the special IGIC scheme for agriculture and livestock; and they must not have waived or be excluded from the simplified special IGIC scheme.
  5. None of the taxpayer’s activities may be subject to direct assessment, under any of its methods.
  6. They must not fall within any of the circumstances specified by the regulations as grounds for exclusion from this regime.
Long response: 
For an extended response is required to use EasyTax
Normative: 
Articles 32(1) and (2), 34(2) and (4), and 36 of Royal Decree 439/2007 of 30 March; Article 31 of Law 35/2006 of 28 November 2006.
Binding DGT ruling V0882-07 of 26 April 2007.
Ministerial Orders governing objective assessment (modules).
ID: 
125685